Последните промени в Закона за защита на потребителите, приети неотдавна, разшири

...
Последните промени в Закона за защита на потребителите, приети неотдавна, разшири
Коментари Харесай

Промените в Закона за защита на потребителите – по-голяма сигурност за купувачите и повишени санкции за търговците

Последните промени в Закона за отбрана на потребителите, признати наскоро, разшири техните пълномощия и вкара нови наказания за търговците, според последните европейски наставления. Те ще влязат в действие от 28 май 2022 година

Първата група промени са свързани с онлайн търговията, както и търговията с цифрово наличие. С тях се ускоряват условията за бистрота при онлайн предлагането на артикули. Вече ще е нужна ясна и съответна информация за истинността и достоверността на отзивите на други консуматори за към този момент купени артикули. Всеки търговец, настоящ посредством онлайн платформа, ще би трябвало да уведомява по какъв начин обработва потребителските мнения и дали това е обвързвано със спонсорство или с връзки с други търговци. Използването на подправени или погрешни мнения, както и възлагането на трето лице да дава такива, категорично се дефинира като нелоялна процедура и ще бъде наказвано от Комисията за отбрана на потребителите.

Потребителите ще би трябвало да бъдат осведомени и за параметрите и критериите, в това число относителната им тежест, за класирането на разнообразни артикули при търсене по основна дума, фраза или други данни. Идеята е елементарно да могат да схванат за какво един артикул е класиран пред различен. Те наложително би трябвало да бъдат осведомени дали е употребена някаква форма на заплащане за по-добро класиране.

Разширява се и размерът на информацията, която се показва при извършване на покупки онлайн. Освен новите условия за параметрите при класиране на артикули, потребителят ще бъде осведомен кой предлага стоката – търговец или частно лице, с цел да е квалифициран дали ще може да се възползва от гаранционните права, които законът му разрешава. Ако продавачът не е търговец, то законът няма да се ползва и потребителят ще остане беззащитен. Затова самата платформа би трябвало да държи потребителя осведомен.

Законът планува промени, които са свързани с контракти за цифрово наличие или цифрова услуга. Търговецът ще следва да се въздържа от прилагане на наличие, обещано или основано от потребителя по време на контракта при потреблението на цифровото наличие или цифровата услуга, друго от негови персонални данни. Потребителят има право да изиска да му се даде всяко такова цифрово наличие, което не съставлява персонални данни. От друга страна обаче, в случай че консуматор се откаже от подобен контракт, търговецът ще може да му забрани да продължи да употребява цифровото наличие или цифрова услуга, да вземем за пример с блокиране на профила.

Втората огромна група промени са свързани със възбраната за „ двоен стандарт “ при предлагането на артикули на пазара на държавите-членки на Европейски Съюз. За нарушаване (заблуждаваща практика) ще се смята, в случай че в една държава-членка се оферират артикули, за които се твърди, че са същите като тези в друга страна, само че действително те доста се разграничават. В този случай потребителят ще има правото да откри разликата в стоките въз основа предоставената от търговеца информация.

Разширяват се и способите за отбрана на потребителите против нелоялна процедура на търговците. Потребителите към този момент ще могат да желаят понижаване на цената или да претендират обезщетение за претърпени вреди, когато са сключили контракт вследствие на нелоялна процедура и са претърпели вреди вследствие на това.

Съществена смяна е обвързвана и с увеличението на глобите при избрани нарушавания на Закона за отбрана на потребителите. Нови и доста по-високи наказания ще се постановат за така наречен необятно публикувани нарушавания и за така наречен необятно публикувани нарушавания със съюзно измерение. Специално за вторите глобите доближават до 4 % от оборота на нарушителя, осъществен за миналата финансова година във всяка една от държавите-членки. Това са нарушавания, които са увредили или може да увредят груповите ползи на потребителите в минимум две трети от страните членки, които дружно съставляват минимум две трети от популацията на Европейски Съюз.

Целта на измененията е от една страна да синхронизира законодателствата в обособените държави-членки, само че също по този начин и да даде ясна и недвусмислена информация за потребителите, изключително в случаите, когато пазарят онлайн. Идеята е да знаят какъв артикул им се предлага, за какво им се предлага тъкмо той и кой им го продава, в това число дали ще могат откакто си го купят да употребяват останалите права, планувани от закона. С повишение на глобите пък се цели да се ускори тласъкът на търговците да съблюдават закона.

Автор: адв. Христо Копаранов, особено за " Мениджър нюз "
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР